històric

 

CRIT Companyia de Teatre es constitueix a finals de l’any 2008 de la mà de Daniel Tormo (Vallada, 1982. Llicenciat en Filologia hispànica, actor, dramaturg, productor teatral i empresari), Anna Marí (Alboraia, 1979. Doctora en Filologia anglesa i Llicenciada en Filologia catalana, actriu, dramaturga, productora teatral i empresària) i Josep Vicent Valero (Siete Aguas, 1982. Llicenciat en Filologia catalana, actor, director i productor teatral i empresari).

CRIT ha estrenat, com a companyia de teatre professional, diversos espectacles teatrals des de la seua creació; ha desenvolupat diversos projectes europeus, ha començat projectes de foment de la cultura als pobles menuts per afavorir la seua pervivència i autoestima i ha posat en marxa una ambiciosa campanya per acostar els joves als teatres, entre d’altres projectes.

PROJECTES EMPRESOS

– 2008-2009 CRIT Companyia de Teatre

– 2010 Escena Erasmus

– 2012 Erasmus Scene Network

– 2013 Les Europes Menudes / Las Pequeñas Europas

– 2013 Escena Jove

PREMIS I RECONEIXEMENTS

– “Quatre-cents!” És seleccionat com a espectacle representant de la Comunitat Valenciana a la Xarxa Alcover de teatres (2014)
– “Quatre-cents!” És declarat millor Espectacle al “I Festival de Teatre d’Obres Contemporànies” (TOC) de El Puig (València) (2013)
– “Miguel Hernández, después del odio” és seleccionat pel Ministeri de Cultura per al Programa PLATEA (2013)
– Guanyadors del concurs “Las Huellas de La Barraca” de Acción Cultural Española (Edició 2012)
– Guanyadors del Tercer Premi Europeu Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu (2011)
– Elegits millor projecte per representar Espanya al Premi Europeu Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu (2011)
– Guanyadors del concurs “Las Huellas de La Barraca” de Acción Cultural Española (Edició 2011)
– Guanyadors del concurs “Las Huellas de La Barraca” de la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (Edició 2010)

ESPECTACLES ESTRENATS PER CRIT

Quatre-cents! (2013). Adaptació de textos medievals de diversos autors valencians. Dramatúrgia: Daniel Tormo i Anna Marí. Dir. Pep Sanchis. Prod. CRIT. Amb: Anna Marí , Núria Martín i Daniel Tormo. (Espectacle en gira). 73 representacions. Obri la programació del Teatre Micalet en setembre de 2013. Espectacle seleccionat per a la Xarxa Alcover. Guanyador del Festival TOC. Gira pel Circuit Valencià, Illes Balears, Catalunya i Andorra.

Miguel Hernández: después del odio (2010). Dramatúrgia: Daniel Tormo a partir de la vida i obra de Miguel Hernández. Dir. Pep Sanchis. Prod. CRIT. Col·labora: Herederos de Miguel Hernández y Centenario Miguel Hernández S.L. Estrenat a la Direcció General del Llibre de la Generalitat. (Espectacle en gira). Espectacle seleccionat per a PLATEA. 81 representacions. Gira per teatres valencians. Clausura del Festival “Elx al Carrer” en 2012. Clausura l’edició de 2012 de la Universitat d’Estiu de Gandia.

Noche secreta de Francesco Randazzo (2009). Traducció de l’italià de Daniel Tormo. Dir. Josep Vicent Valero. Prod. Dramatúrgia 2000 / Fundación InspirArte / CRIT. Amb: Maribel Bravo i Anna Marí. Estrenat a la Sala Zircó de València. Representada en el marc del congrés “Paraules de Teatre”.

Orfeo nº 3 d’Ursula Rani Sarma (2009). Traducció: Juan V. Martínez Luciano. Dir. Antoni Tordera. Prod. Dramatúrgia 2000 i Zircó Produccions. Amb: Daniel Tormo, Anna Marí i Josep V. Valero. Estrenat a la Sala Zircó de València.

Passos Lleugers – Pasos Apresurados de Dacia Maraini (2009). Traducció: Iban Leon – Belén Díez. Dir. Dacia Maraini. Prod. CRIT i A.gens Srl (Itàlia) Coproducció italo-espanyola. Amb: Pau Pons, Rosana Pastor, Maribel Bravo, Pep Revert, Anna Marí, Josep V. Valero, Pau Esteve i Daniel Tormo. Estrenat a La Universitat de València. L’espectacle es reestrena en 2014 amb el repartiment següent: Rosana Pastor, Pau Pons, Maribel Bravo, Anna Marí, Pau Gregori, Josep V. Valero i Daniel Tormo, i inicia una gira per diversos teatres de l’estat.

Dialogo de una prostituta con un suo cliente i Un treno, una notte de Dacia Maraini (2009). Dir: CRIT i Pep Sanchis. Prod. Convegno Internazionale Dacia Maraini. Amb Anna Marí, Josep V. Valero i Daniel Tormo. Estrenat en italià a l’Auditori Muntaner de la Universitat de València.

Espill de Jaume Roig (2008). Dramatúrgia: Anna Marí. Dir. Pep Sanchis. Prod. CRIT. Amb Anna Marí i Daniel Tormo. Estrenat a la Biblioteca Valenciana. (Espectacle en gira) 79 representacions. Representat al Festival Medieval d’Elx, Teatre Municipal de Palma, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Teatre Micalet, Institut d’Estudis Catalans, Circuit Teatral Valencià, etc. El text es publica en 2014 en Edicions del Bullent.

Tirant lo Blanc de Joanot Martorell (2008). Dramatúrgia: Pasqual Alapont. Prod. CRIT. Amb Anna Marí i Daniel Tormo. Estrenat a la Sala Matilde Salvador de València. (Espectacle en gira) 134 representacions. Representat al Festival Medieval d’Elx, Teatre Principal de Palma, Teatre Micalet, Circuit Teatral Valencià, etc.

ESPECTACLES PRODUÏTS PER A ESCENA JOVE

L’origen de les espècies 2.0. (2013) Dramatúrgia: Javier Sahuquillo. Direcció: Carles Montoliu. Prod. CRIT. Amb Laia Sorribes i Marino Muñoz. Estrenat a la Sala L’Horta de Castellar. 23 representacions.

Why English? (2014) Dramatúrgia: Anna Marí i Daniel Tormo. Direcció Josep V.Valero. Prod. CRIT. Amb Josep Zapater i Eliyos Ruile. Estrenat al Teatre Micalet en 2014.

ESPECTACLES PRODUÏTS PER A ESCENA ERASMUS

Después de Europa (2014). Producció: Diputació de València. Dramatúrgia: Javier Sahuquillo. Direcció: Josep V.Valero. Producció executiva i direcció artística: CRIT. Repartiment de 10 actors europeus. Estrenat al Claustre de La Nau. Gira per pobles menuts valencians en el marc del projecte “Las Pequeñas Europas”. Última representació emesa en “streaming” per a tot el món.

Los viajeros. Sueño de una noche en Europa (2013). Sobre textos de diversos autors europeus. Producció: Diputació de València. Dramatúrgia: Panchi Vivó, Anna Marí i Daniel Tormo. Dir. Panchi Vivó. Prod. Executiva: CRIT. Repartiment de 15 actors europeus. Estrena al claustre de La Nau. Gira per xicotets pobles valencians i universitats europees.

Lorca, Calderón y los Estudiantes de Babel (2012). Sobre textos de Calderón de la Barca. Producció: Acción Cultural Española. Dramatúrgia: Anna Marí i Daniel Tormo. Dir. Escènica: Antoni Tordera. Repartiment de 10 actors europeus. Estrena al Festival Clásicos de Alcalá (Alcalá de Henares, Madrid). Gira per Aragó, Madrid, Castella i Lleó i Castella la Manxa (obertura del Festival d’Almagro). Més de 30 representacions.

El Maravilloso Retablo de las Maravillas Europeas (2011). Sobre els entremesos de Miguel de Cervantes. Producció: Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales. Dramatúrgia: Daniel Tormo i Anna Marí. Dir Escènica. Pep Sanchis. Repartiment de 7 actors europeus. Estrena a Carmona (Sevilla). Gira per localitats de Andalusia i Extremadura i per Centres Penitenciaris. Més de 30 representacions.

Europa o la Nave de los Locos (2010). Sobre textos medievals europeus. Producció: Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales. Autors: Anna Marí i Daniel Tormo. Dir. Escènica: Josep Vicent Valero. Repartiment de 14 actors europeus. Estrena a Betanzos (Pontevedra). Gira pel País Basc, Galícia, Cantàbria i Aragó, i per centres penitenciaris. Més de 40 representacions.

ALTRES TEXTOS O ESPECTACLES REALITZATS

El bombero de Bucarest (adaptació de textos romanesos) de Daniel Tormo. 1ª mostra-espectacle d’Escena Erasmus al curs 2013-2014. Direcció: Josep.V.Valero
Y cambiamos de vida (adaptació de textos grecs) de Daniel Tormo. 1ª mostra-espectacle d’Escena Erasmus al curs 2012-2013. Direcció: Josep V.Valero
Oh Dissea!! Adaptació de l’Odissea d’ Homer. (Anna Marí/Daniel Tormo – 2013) As. Cultural Na Jordana. Estrena a La Rambleta (València)
València-Itàlia: ideals de llibertat (Anna Marí i Daniel Tormo – 2012). Fil per Randa Viatges i Cultura. Estrena al Jardí Botànic de València. Dir. Josep V. Valero
La València d’Ausiàs March (Daniel Tormo i Anna Marí – 2012). Fil Per Randa Viatges i Cultura. Ruta literària que es representa pel centre históric de València
Somni d’una nit d’estiu (Daniel Tormo i Anna Marí – 2011). Adaptació del text de Shakespeare. Fil per Randa Viatges i Cultura. Estrena als jardins del Palau de les Arts (València)
Benvinguts a l’infern (creació col·lectiva). Performance de 12 estudiants Erasmus representada a la Falla Na Jordana durant les Falles de 2012
Tirant de nit (Anna Marí i Daniel Tormo – 2011). Adaptació del Tirant lo Blanc. Ajuntament de València (Noche en vela). Estrena a la Llotja dels Mercaders de Valencia. Dir. Josep V. Valero
Tirant de lletra (Anna Marí i Daniel Tormo – 2010). Adaptació dialogada del Tirant lo Blanc que utilitza la Falla Na Jordana cada any a la lectura col·lectiva de la novel·la “Tirant de lletra”

PUBLICACIONS

– VALERO, JOSEP; MARÍ, ANNA; TORMO, DANIEL, TORDERA, ANTONIO (2014). “Escena Erasmus, Teatro Universitario Europeo”, Quaderns de Filologia, Universitat de València.
– VALERO, JOSEP VICENT (2014), “Teatre Europeu Universitari: el cas d’Escena Erasmus. Bones pràctiques entre teatre i educació”, Actes del II Congrés de la Xarxa Alcover (online).
– MARÍ, ANNA. (2014) Espill / Jaume Roig (adaptació teatral), Picanya, Edicions del Bullent.
– MARÍ, ANNA (2009), La recepció del teatre britànic contemporani a l’Estat espanyol (1956-2004), València, Universitat de València.
– MARÍ, ANNA (2007), “Timberlake Wertenbaker: dialogando con la Historia en tiempos de incertidumbre”, Revolución y Cultura, 2, p.53-58.
– MARÍ, ANNA (2007), “El món clàssic a l’obra dramàtica de Timberlake Wertenbaker”, dins De Martino, F. y Morenilla, C. (Eds.), El teatro clásico y su pervivencia en la cultura occidental, Bari, Levante Editori, p.366-380.
– MARÍ, ANNA I TORMO, DANIEL (2006), “La Nostra Nova Barraca. Las rutas de la Barraca 2006”, Stichomythia. Revista de teatro español contemporáneo, 4.

PONÈNCIES, CONFERÈNCIES, CONGRESSOS, ETC.

26/11/2014. “Scena Erasmus, una possibilità per migliorare l’Europa”. Xerrada d’Anna Marí i Daniel Tormo a la inauguració del curs de la Scuola di Arte Drammatica di Cagliari (Itàlia).
25/11/2014. “Scena Erasmus, progetto di futuro”. Xerrada de Josep Valero a la presentació de les activitats culturals de la Università di Padova (Itàlia).
12/04/2014. “Escena Erasmus i Escena Jove. Bones pràctiques”. Ponència de Josep Valero al II Congrés de Teatre en l’Educació organitzat per la Xarxa Alcover a Sant Julià de Lòria (Andorra).
06/11/2013. “Erasmus Scene, best practices”. Conferència d’Anna Marí a la trobada anual de ENCATC “Rethinking education on arts and cultural management” a Amberes (Bèlgica).
19/09/2012. “Proyectos europeos: solución o problema”. Xerrada de Daniel Tormo a la seu de la SGAE de València.
10/07/2012. “El proyecto Escena Erasmus”. Xerrada de Daniel Tormo a la Universidad de Valladolid.
10/11/2011. “The Erasmus Scene Network”. Ponència Daniel Tormo a la Comissió de Cultura del Parlament Europeu a Brussel·les (Bèlgica).
04/11/2011. “S’interessen els joves per la cultura?”. Xerrada de Daniel Tormo al Congrés de la Regió Midi-Pyrenees “6èmes Rencontres Culturelles Eurorégionales” a Tolouse (Francia).

PARTICIPACIÓ EN JURATS DE CONCURSOS

2014. Jurat de la XXXII edició dels premis de Teatre “Vila de Mislata (Daniel Tormo)
2013. Jurat de la XXXI edició dels premis de Teatre “Vila de Mislata” (Anna Marí)
2013. Jurat del concurs de curts “Imagina’t” de la Font de la Figuera (Daniel Tormo)
2013. Jurat de la 25 edició dels premis Miquelet de Teatre (Anna Marí i Daniel Tormo)
2013. Jurat de la 8ª edició dels premis d’escriptura creativa de la UV (Josep Valero)
2012. Jurat de la 7ª edició dels premis d’escriptura creativa de la UV (Anna Marí)

CONVENIS O COL·LABORACIONS AMB ALTRES ENTITATS O INSTITUCIONS

– Empresa “amiga” d’Escola Valenciana
– Empresa col·laboradora amb “Amnistia Internacional”
– Empresa adherida a la “Xarxa Alcover” de Teatres
– Membres del Circuit Valencià de Teatres
– Empresa “amiga” de la Falla Na Jordana
– Empresa adherida al programa europeu de pràctiques “Leonardo da Vinci”
– Empresa adherida al programa de pràctiques de l’ADEIT de la Universitat de València
– Conveni especial de col·laboració amb l’EASD de València per a l’elaboració per part dels seus alumnes de la imatge corporativa i dissenys gràfics d’Escena Erasmus
– Col·laboradors habituals de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (inauguració de l’any “Roís de Corella”, participació en les diverses edicions del “Dia del llibre valencià”, etc.)
– Col·laboració anual en la recuperació del “Cant de la Sibil·la Valenciana” a la Catedral de València” (cessió de material tècnic i interpretació dels papers del Bisbe i de Sant Agusti -Valero i Tormo-) amb Capella de Ministrers i el Cor de la Generalitat
– Col·laboració en els productes culturals de l’agència de viatges “Fil per Randa”
– Col·laboració amb l’editorial Edicions 96 per portar avant el projecte “Passos Lleugers”
– Col·laboració amb l’editorial Edicions del Bullent per a la publicació de textos clàssics valencians actualitzats
– Col·laboració amb la Fundació Bromera per al foment de la lectura (2014) amb una adaptació teatral de la llegenda de “El Gatet d’Otos” per donar eixida a la campanya “Llegir en valencià” de la Fundació i Levante-EMV”
– Col·laboradors de les campanyes poètiques solidàries organitzades per Paco Mateu i “Un mar de poemas solidarios” amb Aspanion, ACNUR o la Creu Roja, entre d’altres
– Socis de SGAE
– Conveni especial de col·laboració amb la Universitat de València per al desenvolupament del projecte “Escena Erasmus”
– Col·laboració especial i ininterrompuda amb la Universitat de Padova (Itàlia), l’Escola d’Art Dramàtic de Cagliari (Itàlia), l’editorial Novacultur de Roma (Itàlia), la Universitat de Marburg (Alemanya) dins la xarxa “Erasmus Scene Network” amb seu a València
– Col·laboració amb els ajuntaments de Gestalgar, Sellent, Otos, Sumacàrcer, Faura, Albalat dels Tarongers, Petrés, Carrícola, Alfara de la Baronia, Sot de Chera, Cofrentes, Aras de los Olmos, Titaguas i Castielfabib per realitzar el projecte de teatre i trobada intercultural “Les Europes Menudes”